Çökertme Kebabı, to turecki koncept kulinarny o bardzo prostym przepisie. Nie tylko samo, przygotowane w odpowiedni sposób mięso, ale zestaw w skład którego wchodzą cieniutkie frytki oraz dwa sosy: jogurtowy oraz pomidorowy. I to wszystko. Przepis pochodzi z niewielkiej, nadmorskiej miejscowości Çökertme, leżącej na wybrzeżu Morza Egejskiego. Stąd jest zaledwie 50 km do Bodrum i to właśnie w tym turystycznym ośrodku danie zrobiło karierę – nazywany jest także Bodrum Kebabı. Popularne zrobiło się wśród przyjezdnych, którzy przepis zabrali ze sobą do Europy.
Co do zasady najlepiej użyć delikatnego mięsa, które szybko się przesmaża. Polędwica jest pierwszym wyborem, nie tylko wołowa, ale także cielęca. Może być też np. antrykot, ważne jest odpowiedni pokrojenie mięsa w cienkie paski – tzw. zapałki czy też z francuskiego julienne – koniecznie w poprzek włókien, aby łatwo było jeść (w tym względzie są podobne do meksykańskich Alambres czy też koreańskiego Bulgogi). Z biegiem czasu przepis się jednak zliberaliazował i coraz części używa się też. np kurczaka. Są przy tym dwie szkoły jego przygotowania – niektórzy podsmażają je tak jak jest, inni wcześniej marynują.
Składniki:
– 300 gr wołowej polędwicy lub antrykotu
– 4 średniej wielkości ziemniaki
– 200 ml passaty pomidorowej lub pół puszki siekanych pomidorów
– szczypta cukru
– łyżeczka octu winnego
– 200 ml gęstego jogurtu
– 1 – 2 ząbki czosnku, starte lub rozgniecione
– olej do smażenia
Marynata do mięsa:
– łyżeczka kminu
– łyżeczka czarnego pieprzu
– łyżeczka suszonego tymianku
– łyżeczka mielonej papryki (dowolnie ostrej lub łagodnej)
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
-
- Mięso pokroić w cienkie słupki w poprzek włókien.
- Podobnie, w tzw. zapałki pokroić ziemniaki – można to zrobić przy pomocy obieraczki, którą ścina się warstwy ziemniaka, układa jedne na drugich na desce i kroi w cienkie słupki.
- Jeśli decydujemy się na użycie marynaty, w misce wymieszać jej składniki i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Odstawić na 1 -2 godziny.
- W tym samym czasie ziemniaki umieścić w durszlaku i oprószyć solą, która wyciągnie nadmiar wody. Po kwadransie ziemniaki opłukać i w tym samym durszlaki odstawić aby nieco przeschły
- Jogurt wypieszczać z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
- Przygotować sos pomidorowy: w rondlu umieścić pomidory, doprawić cukrem i octem oraz solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu około kwadransa.
- W rondlu rozgrzać dużą ilośc oleju – podobnie jak na frytki – i dodać ziemniaki. Gotowe będę w kilka minut
- W tym samym czasie mocno rozgrzać grubą patelnię i rozłożyć na nie mięso, tak aby każdy kawałek leżał oddzielnie – jeśli nie było marynowane wcześniej na patelni rozgrzać łyżkę olej.
- Po minucie kawałki mięsa obrócić na drugą stronę i także obsmaży.
- Przygotować danie: na talerzu ułożyć frytki, podlać je sosem pomidorowym, następnie jogurtem, a całość zwieńczyć kawałkami mięsa.
Ten sposób warstwowego podania przypomina nieco przepis na Iskender Kebab. Jako dodatki można podać obsmażona papryczkę oraz pomidory i nieco posiekanej cebuli (najlepiej czerwonej).