Bahçıvan Kebabı (Mięso duszone z warzywami)


Bahçıvan Kebabı to rodzaj kababu, mało jednak przypominający to co znamy z tureckiego street-foodu. Nie używa się tu bowiem grilla, ale wszystko dusi jak w klasycznym gulaszu. Niemniejsze wagę niż mięso – tradycyjnie jagnięcina, ale dziś często też tańsza wołowina – odgrywają tu warzywa. Nazwę tej potrawki należy bowiem tłumaczyć jako kebab ogrodnika – tureckie słowo bahçıvan oznacza bowiem właśnie ogrodnika. To sprawia też, że kojarzony jest jako potrawa wiosenna, gdy dostępna staje się duża ilość różnych warzyw. To typowe danie kuchni domowej, rzadko spotykane w restauracjach.

Składniki:

– 1 kg łopatki jagnięcej, wołowiny lub mięsa z udek kurczaka pokrojonych w niezbyt dużą kostkę
– 2 cebule, drobno posiekana
– 2 marchewki, pokrojone w kostkę
– 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
– 2-3 papryki, pokrojone na nieduże kawałki
– 2 pomidory starte na tarce (pozostałą skórę wyrzucić) i 3 pomidory pokrojone w kostkę
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Na patelni lub w rondlu z dużym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
  • Dodać mięso. Smażyć aż puści soki i je wchłonie. Wtedy dodać starte pomidory.
  • Całość doprawić solą oraz pieprzem. Przykryć i dusić na niezbyt dużym ogniu.
  • Po kwadransie dodać marchew, a po kolejnych 10 minutach ziemniaki. Gulasz dusić jeszcze 10 cały czas dodając wody w razie potrzeby.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 St. C.
  • Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzch ułożyć papryki i pomidory pokrojone w kostkę.
  • Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec około pół godziny.

Od innych kebabów Bahçıvan Kebab różni także to, że nie podaje się go z pitą, ale pilawem.

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych