Pita co z greko-bizntyjskiego oznacza ciasto to popularny rodzaj okrągłego placka, którego ciasto zwykle rozwarstwia się, tworząc w środku rodzaj kieszeni. To efekt pieczenia go w wysokiej temperaturze (ponad 230 st.) co powoduje, że gorące powietrze nadyma ciasto i tworzy przestrzeń pomiędzy jego warstwami. Tak Pita powstaje w większości krajów bliskiego wschodu oraz Bałkanów, szczególnie w Grecji. Nieco inna jest tradycja samej Turcji, gdzie cienkie placki używane do zawijania mięs i warzyw to zazwyczaj rozpowszechnione przez Ormian Lawasze.
Tutejsza Pide to najczęściej miękki, ale jednocześnie dość cienki drożdżowy placek nie posiadający kieszeni, który podaje do dań aby po kawałku odrywać maczając w sosie, ale także używa jak podpłomyka to takich potraw jak Lahmacun. Pide tradycyjnie spożywana była w czasie ramadanu, m.in. jako składnik kolacji iftar.
W szerokim świecie dziś nazwę Pita odnosi się praktycznie do wszystkich podobnych placków używanych na bliskim wschodzie, czy jest to Pide, Lawasz, turecka Yufka, libański Kumaj czy też arabski Khubz.
Poniżej przepis na turecką Pidę:
Składniki:
– 500 gr mąki
– 250 ml wody
– 30 gr drożdży
– 2 łyżeczki cukru
– łyżeczka soli
– łyżeczka oliwy
– żółtko
– 30 gr ziarna sezamowego
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski
- Drożdże wymieszać w wodzie z łyżeczką cukru.
- Połączyć mąkę z wodą, dodać cukier. Zagnieść ciasto i odstawić przykrytę na pół godziny,
- Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
- Oliwę wymieszać z żółtkiem, oliwą oraz drugą łyżeczką cukru.
- Z ciasta uformować wałkiem niezbyt grube placki o średnicy około 15 – 20 cm.
- Placki ułożyć na natartej tłuszczem blasze. Posmarować oliwą z żółtkiem. Posypać ziarnami sezamu.
- Pide piec około 20 minut.
(Poniżej prosty przepis na Pitę)