Marchew którą znamy to tzw. siewna (łac. Sativus) odmiana dzikiej marchwi (łac. Daucus carota). W Europie pierwotnie uprawiana była jednak nie dla korzeni – które były gorzkie i zdrewniałe – ale aromatycznych liści oraz nasion. Jak wykazują archeolodzy tak miało się to odbywać już 2 – 3 tys. w p.n.e. na terenie południowych Niemiec oraz Szwajcarii. Marchew o jadalnym korzeniu to z kolei roślina wywodząca się z Persji i środkowego wschodu. Do Europy trafiła w ósmym wieku za pośrednictwem Maurów, którzy przywieźli ją do Hiszpanii.
Ówczesna marchew wcale nie była jednak pomarańczowa – pierwsze wzmianki mówią o kolorze żółtym oraz czerwonym. W erze nowożytnej rozpowszechnienio została też odmiana fioletowa i purpurowa. Dzisiejsza pomarańczowa marchew to dzieło holenderskich botaników. W XVII wieku dokonywano wielu krzyżówek aby uczynić ją smaczniejszą: bardziej słodką z mniej łykowatym korzeniem. Dla uczczenia dynastii Orańskiej-Nassau, która wówczas dzierżyła tytuł Stadhoudera Republiki Zjednoczonych Prowincji, Holendrzy w ramach krzyżówek wyhodowali marchew pomarańczową, w barwach rodu panującego. Szybko ten właśnie słodki i chrupki kultywar zapanował w całej Europie, aby później opanować cały świat.
(Krótka lekcja kreatywnego krojenia marchewki)
Przepisy gdzie marchew odgrywa istotną rolę
Tunezja
– Berkoukech (Zupa warzywna z kaszą)
– Bil Maslen Couscous (Kuskus z combrem jagnięcym)
– Chorba m’Faoura (Duszona jagnięcina z drobnym makaronem)
– Ommok Houria (Sałatka z marchwi)
– Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)
Turcja
– Anadolu Çorbası (Zupa anatolijska)
– Haşlama (Mięso gotowane)
– Kış Cacığı (Sos jogurtowy z marchwią)
Grecja
– Fasolada (Grecka fasolówka)
– Kakavia (Zupa rybna)
– Kreatosoupa (Zupa mięsno-warzywna)
Bałkany
– Ajmoht / Obara (Słoweńska zupa gulaszowa)
– Bosanski Lonac (Bośniacki gulasz)
Włochy
– Lavarello in Carpione (Sieja marynowana)
– Lumachelle all’Urbinate (Zupa warzywna z Urbino)
– Ossibuchi alla Toscana (Gicz cielęca po Toskańsku)
– Sugo Finto (Fałszywy sos)
Francja
– Daube de Sanglier (Dzik duszony w winie)
– Garbure (Zupa mięsno-warzywna)
– Potee Comtoise (Kiełbasa duszona z warzywami)
– Ribollita (Zupa jarzynowa)
Irlandia
– Irish Stew (Gulasz Jagnięcy)
Anglia
– Boiled Beef and Carrots with Dumplings (Mostek wołowy z marchewką i kluskami)
– Coleslaw (Sałatka z kapusty)
– Lancashire Pot / Hotpot (Gulasz z Lancashire)