Haşlama (Mięso gotowane)


Haşlama czy też Et Haşlama to nazwa prostej tureckiej potrawy, której bazą jest mięso gotowane w wywarze z warzywami (et oznacza mięso). Zazwyczaj określenie to odnosi się do gotowanej jagnięciny. W ten sam sposób przygotowuje się też kurczaka (Tavuk Haşlama) oraz wołowinę (Dana Haşlama). W Europie tego typu przepisów można znaleźć wiele – chociażby francuski Pot eu Feu. W Turcji charakterystyczny jest dodatek cytryny.

Składniki:

– 1 kg jagnięciny, podzielonej na 2 – 3 części
– 2 cebule, pokrojone w ósemki
– 3 marchewki, pokrojone na kawałki
– łodyga selera naciowego, pokrojona na kawałki
– 3 ziemniaki, pokrojone na kawałki
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek pieprzu
– garść pietruszki drobno posiekanej
Sos:
– sok z dwóch cytryn
– łyżka mąki
– 2 żółtka

Przygotowanie:

    • W dużym garnku umieścić mięso, cebule, marchew i seler. Całość zalać 2 litrami wody.
    • Mięso z warzywami posolić, dodać pieprze, liść laurowy i gotować ok. 1,5 godziny.
    • Dodać ziemniaki i gotować jeszcze pół godziny.
    • W międzyczasie żółtka utrzeć z mąką i sokiem z cytryny.
    • Gdy zupa będzie gotowa dodać sos – najlepiej rozprowadzić go wcześniej, w niewielkiej ilości wywaru.
    • Całość posypać natką pietruszki i podać na stół. Podawać pokrojone mięso z warzywami i podlewać wywarem.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w tureckiej wersji językowej.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych