Tamaryndowiec / Pasta Tamaryndowa


Tamaryndowiec (łac. Tamarindus Indica) zwany po polsku Powidlnikiem, to drzewo rosnące w Indiach i Azji południowo-wschodniej. Jadalne są młode liście oraz młode strąki. Wraz z dojrzewaniem zbiera się w nich kwaskowaty miąższ. Sporządza się z niego pastę, szczególnie popularną w Indonezji, która jest przyprawą nadającą potrawom kwaśny smak.
Nazwa Tamaryndowiec to pomysł arabski, który drzewo to określili mianem tamr hindi czyli indyjskiej palmy. Roślina szczególnie dobrze przyjęła się w Malezji, a także w Tajlandii gdzie często trafia do tutejszych curry znanych jako Kaeng. Indonezyjczycy często tamaryndowca nazywają Asam Jawa czyli kwasem jawajskimAsam to tutejsze określenie kwaśnych roślin, których w kuchni używa się co najmniej kilka.
Tamaryndowiec jest jednym ze składników sosu Worcester.

Przepisy z Tmaryndowcem


Indonezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Opor Ayam (Curry z kurczaka)
Sayur Asam (Zupa z pastą tamaryndową)

Malezja i Singapur

Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)
Mee Siam (Makaron po Syjamsku)
Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)

Filipiny

Sinigang na Isda (Kwaśna zupa rybna)

Tajlandia

Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi)
Kaeng Luang (Żółte curry)
Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
Kaeng Mussaman Neua (Curry Mussaman)
Kaeng Som Phak Bung Phrik Sod Kab Pla (Kwaśno-ostra zupa curry)
Kaeng Tai Pla (Rybna zupa curry)
Phat Khing (Mięso smażone z imbirem)
Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych