Kaczki to bardzo szeroka rodzina ptaków żyjących głównie dziko. Udomowione zostały właściwie dwa jej gatunki. Kaczkę Krzyżówkę (łac. Anas platyrhynchos) do hodowli przystosowali Chińczycy już 2.500 – 3.500 lat p.n.e. i to stąd rozprzestrzeniła się na cały obszar Eurazji. Nieco później za przysposabianie kaczek do warunków domowych zabrali się amerykańscy Indianie – jeszcze jednak w epoce prekolumbijskiej zaczęli hodować Piżmówkę Amerykańską (łac. Cairina moschata).
Kiedy Kaczka Domowa (łac. Anas platyrhynchos f. domestica) stała się gatunkiem samym w sobie zaczęła się hodowla jej ras i odmian.
Zarówno w Europie jak i USA najpopularniejsza jest tzw. Kaczka Pekińska zwana też Kaczką z Long Island. Niespójność nazewnicza wynika z ciekawej historii jej powstania. W 1873 roku James Palmer, hodowca z Connecticut, wywiózł z Pekinu 25 białych kaczek i przywiózł je na Long Island. Przetrwało tylko 9 ale to właśnie one stały się bazą do hodowli ptactwa zarówno w Ameryce (95 proc. kaczek w USA) i po naszej stronie Atlantyku.
Mniej popularna jest wywodząca się od Piżmówki Amerykańskiej nieco większa od pekińskiej Kaczka Barbarie znana też jako Kaczka Piżmowa lub Kaczka Francuska (co ciekawe w Rumunii nazywana jest Kaczką Polską). Ceniona jest głównie za jakość mięsa, chudego i intensywnego w smaku, przypominającego czerwone – porównuje się ją z cielęciną.
Obie odmiany – Pekińska i Barbarie – są ze sobą też krzyżowane. Tak powstają bezpłodne Mulardy. Szczególnie popularne są we Francji, gdzie hoduje się je m.in. na Foie Gras.
Przepisy na kaczkę
Anglia
– Derwentwater Duck (Kaczka z Sosem Cumberlandt)
Francja
– Confit
– Cou Farci (Kacze szyje nadziewane)
– Foie Gras Canard Mi-cuit (Kacza wątróbka Mi-cuit)
– Marget du Canard (Pierś z kaczki z rusztu)
Włochy
– Anatra alla Scappi (Kaczka wg. przepisu Scappiego)
Indonezja
– Bebek Diasinkan (Pieczone kacze piersi)
– Betutu (Pieczona kaczka)
– Gulai Bebek (Kaczka duszona po Sumatrzańsku)