Coda alla Vaccinara (Potrawka z ogona wołowego)


Przepis na zrobienie potrawki z ogona wołowego wymyślili rzymscy rzeźnicy, a właściwie ich żony – po włosku rzeźnik to vaccinaro stąd nazwa Coda alla Vaccinara. Zamożni klienci, którzy oddawali im do sprawienia wołu płacili nie gotówką, ale resztkami mięsa – podrobami, skórą i właśnie ogonem. Rzeźnicy z tego właśnie żyli i smaczne przyrządzenie kawałków wołowiny, których nikt inny nie chciał, było sprawą bardzo istotną.

Składniki:

– 1 kg ogonów wołowych pokrojonych w kawałki
– 3 plasterki boczku pokrojnego w kostkę
– 4 pomidory bez skóry, posiekane (mogą być z puszki)
cebula posiekana w półplasterki
marchewka posiekana w plasterki
seler naciowy pokrojony w plasterki
– ząbek czosnku posiekany
– pół szklanki czerwonego wina
– pół szklanki oliwy
– trochę orzeszków pinii

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu, na oliwie przyrumienić boczek. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć pare minut i dorzucić marchew i seler.
    • Do rondla włożyć ogony wołowe. Dusić chwilę i dolać wina.
    • Do rondla dodać pomidory, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 4 do 5 godzin. (odparowany płyn uzupełniać wodą)
    • Około 20 minut przed końcem gotowania dodać piniole.

 
Według niektórych przepisów do potrawki dodaje się łyżkę kakao (razem z pomidorami)

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych