Anatra alla Scappi (Kaczka wg. przepisu Scappiego)


Bartolomeo Scappi to jeden z najsłynniejszych kucharzy doby renesansu, który działał na rzecz odnowienia kuchni włoskiej – pozbywał się z niej zbyt wyrafinowanych przepisów i oddawał ją naturze. Gotował, aż dla siedmiu papieży, a swoje przepisy i przemyślenia kulinarne pozostawił w swojej sześciotomowe książce Opera di Bartolomeo Scappi wydanej w 1570 roku. Pochodzi z niej również ten przepis na kaczkę znaną dziś jako Anatra alla Scappi i doskonale obrazuje, jak prosta była to kuchnia.

Składniki:

– 2 sprawione kaczki (najlepiej dzikie) wraz z podrobami (oprócz wątróbki)
– 250 gr gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
– butelka czerwonego wina
– 100 ml czerwonego octu winnego
– 30 gr cukru
– 150 gr śliwek wypestkowanych
– 120 gr rodzynek namoczonych w letniej wodzie
– 4 goździki zmielone
– szczypta białego pieprzu
– szczypta cynamonu
– szczypta startej gałki muszkatułowej
– szczypta sproszkowanego imbiru

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st. C.
    • Kaczki i wszystkie pozostałe składniki włożyć do dużej brytwannny. Przykryć i zagotować.
    • Brytwannę wstawić do piekarnika i piec około 1 – 1,5 godziny.
    • Upieczone kaczki i śliwki wyłożyć na półmisek.
    • Sos zagotować, jeśli potrzeba zredukować i posolić. Podawać oddzielnie.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych