Pequin / Piquin


Pequin czyli z hiszpańskiego cieniutkie chili to bardzo mała meksykańska papryczka z odmiany rocznej (łac. Capsicum annum). Niewielki rozmiar czerwonych, czasem bardziej eliptycznych a czasem wydłużonych, owoców – 2 cm na 0,5 cm – nie licuje z bardzo przyzwoitym poziomem ostrości – w skali Scoville pomiędzy 40.000 a 60.000 punktów. Jada się ją świeżą ale jeszcze częściej suszoną – doprawia nie tylko sosy, zupy i salsy, ale także marynuje oraz zaprawia octy. Popularny w Meksyku sos Cholula zawiera właśnie Chili Pequin.
Niekiedy jest mylona z papryczką Chiltepin. Bardziej prawidłowe prawdopodobnie są jej powiązania z tajską Phrik Khi Nu, nazywaną mysią kupką – Pequin była prawdopodobnie introdukowana w Azji Południowo-wschodniej (obie mają zbliżony poziom ostrości).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych