Kiamoy / Ciamoy

Kiamoy czy też Ciamoy (możne też spotkać formy Kiamuy i Kiam Muy) to tradycyjna przekąska pochodząca z Filipin, wykonana z suszonych kwaśnych śliwek, moreli lub innych owoców, które są konserwowane w solance i occie. Pokrywa się je charakterystyczną, proszkową mieszanką przypraw z anyżu, soli, cukru i specjalnym zrobionym z czerwonym proszkiem zwanym Li Hing Mui. Wskazywać ma to na chińskie korzenie Kiamoy, który ma się wywodzić się właśnie od przekąski Li Hing Mui robionej z suszonych śliwek. Ma intensywny, słono-kwaśno-słodki smak i jest dostępna w różnych kolorach, takich jak jaskrawoczerwony, pomarańczowy czy jasnobrązowy. W regionie Bicol na Filipinach istnieje lokalna jego odmiana zwana Champóy, która różni się głównie użyciem innych owoców i słodko-kwaśnym smakiem. Przekąska ta popularna zrobiła się także zagranicą, zwłaszcza w pobliskiej Australii.
Kiamoy jest także uważany za naturalny środek na chorobę lokomocyjną i bywa dodawany do napojów alkoholowych.
Uważa się, że Kiamoy jest pierwowzorem meksykańskiego Saladitos i sosu Chamoy, które trafiły do Ameryki za sprawą filipińskich migrantów.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych