Chamoy to popularny meksykański sos łączący cztery smaki – słodki, kwaśny, pikantny i słony. Przygotowuje się go na bazie owoców takich jak morele, śliwki, mango lub tamaryndowiec, które marynuje się w solance łącząc się z chili, solą, cukrem i niekiedy sok z limonki. Odsączone owoce, które po tym procesie tracą wodę można podawać się jako rodzaj sałatki Saladitos, a gdy zmiksuje się ja na puree stają się bazą Chamoy. W warunkach domowych używa się raczej wysuszonych wcześniej owoców, które się gotuje z przyprawami (jak na filmie). Sos ma charakterystyczną czerwonawą barwę oraz gęstą, lepką konsystencję.
Nie ma pewności co do pochodzenia tego przepisu, ale jedna z teorii mówi, że pierwowzorem jest filipiński Kiamoy, który trafił tu wraz z hiszpańskimi galeonami przebywającymi Pacyfik. Były to handlowe Galeón de Manila, które od końca XVI do początku XIX wieku ze stolicy Filipin płynęły z towarami płynęły do Acapulco (zarówno Meksyk jak i Filipiny przez wieki były hiszpańskimi koloniami).
Chamoy tradycyjnie używa się go jako dodatek do świeżych owoców (np. mango, ananasa, arbuza), nadając im pikantny i orzeźwiający akcent. Chamoy jest składnikiem wielu meksykańskich przekąsek takich jak Tostilocos, napojów (np. Michelada), deserów lodowych i sorbetów. To stały element meksykańskiego street-foodu, popularność zyskał jednak także w Stanach Zjednoczonych, gdzie bywa wykorzystywany jako marynata, sos do sałatek czy dodatek do potraw z grilla.