Lutefisk


Lutefisk to norweska klasyka. Bożonarodzeniowa tradycja kulinarna w której główną rolę odgrywa Sztokfisz, czyli solony i suszony Dorsz, kolejne nordycka specjalność (zastępuje się go jednak także suszoną Molwą, a nawet Miętusem). Aby go zjeść podczas świątecznego obiadu Julebord trzeba ponownie nawodnić. W przypadku Lutefisk proces ten jest szczególny. Najpierw moczy się go w wodzie, a po 5 – 6 dniach zaczyna macerację w roztworze ługu sodowego. To substancji silnie żrąca, potrzebne jest więc jeszcze kilkudniowe moczenie w czystej wodzie. Po tym procederze ryba robi się bardzo delikatna i nieco galaretowata. Dalsza obróbka zależy od upodobań – można ją upiec (jak na filmie powyżej), ale można także gotować, najlepiej na parze. Lutefisk tradycyjnie podaje się z gotowanymi ziemniakami, puree z zielonego groszku, roztopionym masłem i skwarkami.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych