Molwa czy też Molwa pospolita (łac. Molva molva) to gatunek dość dużych ryb – średnio 1,3 metra długości – która jest krewniaczką Dorsza. Żyje głównie w przybrzeżnych wodach północnej i zachodniej Europy. Można go spotkać m.in. na Wyspach Brytyjskich pod nazwą Ling, Common Ling lub White Ling, gdzie jada się go świeżego, zasala oraz suszy. Podobne zastosowanie ma w Skandynawii, zwłaszcza w Norwegii, gdzie używa się go do przygotowania bożonarodzeniowego dania Lutefisk. W Hiszpanii (Maruca) szczególnie ceniona jest za to Huevas de maruca, czyli ikra Molwy. We Francji można ją spotkać za to pod wieloma nazwami, takimi jak Lingue oraz Lingue blanche, Lingue franche i Grande lingue. Tutaj łatwo można ją pomylić z podobnymi Lingue bleue czyli Molwą niebieską (łac. Molva dypterygia) oraz Lingue espagnole czyli Molwą hiszpańską (łac. Molva macrophthalma). Wszystkie te ryby niekiedy określane są też wspólną nazwą Julienne.