Saucisson de l’Ardéche


Saucisson de l’Ardéche to francuska dojrzewająca kiełbasa produkowana w rejonie Alpy – Rodan. Jak sama nazwa wskazuje wywodzi się z górzystego Ardéche, gdzie na wysoko położonych płaskowyżach panują doskonałe warunki do podsuszania wędlin. Znana jest co najmniej od XVI wieku, a zachwycał się nią Maurice Edmond Sailland, znany jako Curnonsky słynny francuski powieściopisarz i smakosz okrzyknięty Księciem gastronomów – Saint-Agrève, jedno z kluczowych tutejszych miasteczek, uznał za mekkę wędliniarzy.
Od 2011 roku objęta ochroną regionalną Saucisson de l’Ardéche produkowana jest z dość mocno rozdrobnionej wieprzowiny doprawianej m.in. czosnkiem i cukrem oraz macerowanej w czerwony winie z Côtes-du-Rhône. Dojrzewanie trwa cztery tygodnie, a górskie powietrze mocno obsusza kiełbasę – 100 gr wędliny wymaga 146 gr świeżego mięsa. Mięso nabijane jest w naturalne flaki różniej wielkości, które pokrywają się naturalnym nalotem, regulującym wysychanie kiełbasy. W zależności od użytego flaku można trafić na kiełbasy różnego rozmiaru i grubości – Saucisse séche, Rosette, Jésus, Petit Chaudin, Chaudin i największą Gros Chaudin o wadze 2 kg. Kiełbasy są ciemnoczerwone, słone, pikantne, mięsiste i lekko kwaśne w smaku.
Zobacz też: Jambon de l’Ardèche

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych