Rodan – Alpy to region Francji położony na południowym wschodzie kraju. Poza samą doliną Rodanu gdzie króluje Lyon, francuskie zagłębie restauracji z gwiazdkami Michelina, obejmuje też dwie historyczne krainy: Delfinat ze stolicą w Grenoble (obejmuje departamenty Drome, Isere oraz należący do Prowansji Hautes-Alpes) oraz graniczącą z Włochami Sabaudię (fr. Savoie), do 1860 roku stanowiącą jedno księstwo wraz z Piemontem.Ton tutejszej kuchni nadaje przede wszystkim bogaty Lyon znany ze swoich wyrobów masarskich takich jak Cervelas czy też Saucisson. Poza tym rejon słynie swoim ptactwem: Kurczakiem z położonego w Sabaudi Bresse, a także Perliczka z Drome.
Przepisy
Przystawki
- Gratin de Dauphinois / Gratin Savoyard (Zapiekanka ziemniaczana)
- Péla / Tartiflette / Croziflette (Zapiekanka serowa)
Mięso i Drób
- Fricassee de poulet de Bresse a la Creme (Potrawka z kurczaka w śmietanie)
- Supreme de Pintade de Drome (Smażone piersi perliczki)
Porady
- …
Smaki
Produkty zbożowe i oleje
- Crozets de Savoie (makaron)
- Ravioli du Dauphine / Ravioli du Romans (pierogi)
Sery i nabiał
- Abbaye de Tamie
- Abondance
- Bleu de Vercors
- Cervelle de canut
- Emmental de Savoie (Grand Cru)
- Fourme de Montbrison
- Gruyère Français
- Pélardon
- Picodon
- Reblochon
- Saint-Felicien
- Saint-Marcellin
- Tomme de Savoie
Wędliny
- Andouillettes
- Cervelas de Lyon
- Diot
- Jambon de l’Ardèche
- Jesus
- Rosette
- Saucisson de l’Ardéche
- Saucisson de Lyon