Jambon de l’Ardèche to obok słynnej tutejszej kiełbasy specjalność górzystego Ardèche leżącego w rejonie Alpy-Rodan. Podobnie jak Saucisson de l’Ardéche także tutejsza szynka nabiera szczególnego smaku podczas dojrzewania w suchym powietrzu, jakie omiata tutejsze płaskowyże. Istotna jest przy tym nuta smakowa jaką zapewniają kasztany towarzyszące jej produkcji.
Szynka objęta jest ochroną regionalną, która narzuca normy produkcji. Bazuje na wieprzowych udach ważących co najmniej 8,5 kg, które po natarciu solą i przyprawami pokrywana jest warstwą także doprawionego smalcu z dodatkiem mąki z tutejszych kasztanów. Później następuje suszenie, które trwa co najmniej 7 miesięcy, ale zwykle przeciągane jest do 9, a nawet 12 miesięcy. Niektórzy producenci wzbogacają jeszcze jej smak przez lekkie podwędzenie już na sucho, ale wyłącznie w dymie z drewna kasztanowego.