Emmental de Savoie (Grand Cru)

Sabaudia to historyczny, francuski region leżący nieopodal szwajcarskiej granicy. Bliskość sprawiła, że właśnie tu mocno rozwinęła się produkcja wywodzącego się ze Szwajcarii Emmentalera. Działalność ta rozwinęła się ponoć już w średniowieczu, a na początku XIX wieku pojawiły się kooperatywy rozwijające produkcję tego co później miało zostać nazwane Emmental de Savoie, czyli Emmetal z Sabaudii. Pierwszą profesjonalną jego produkcję w gmienie Viry datuje się na 1822 rok. Prawdziwy rozkwit nastąpił na początku XX wieku – wówczas działało 400 serowarni – ale do dziś przetrwały tylko trzy. Ochroną regionalną jego produkcja została objęta w 1996 roku.
Podobnie jak szwajcarki pobratymiec również Emmental de Savoie ma imponujące dziury, a do tego wyrazisty chociaż kremowy smak. Ser ten może być oznaczany czerwoną etykietą Emmental Grand Cru, podobnie jak Emmental Français Est-Central.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych