Sabaudia to historyczny, francuski region leżący nieopodal szwajcarskiej granicy. Bliskość sprawiła, że właśnie tu mocno rozwinęła się produkcja wywodzącego się ze Szwajcarii Emmentalera. Działalność ta rozwinęła się ponoć już w średniowieczu, a na początku XIX wieku pojawiły się kooperatywy rozwijające produkcję tego co później miało zostać nazwane Emmental de Savoie, czyli Emmetal z Sabaudii. Pierwszą profesjonalną jego produkcję w gmienie Viry datuje się na 1822 rok. Prawdziwy rozkwit nastąpił na początku XX wieku – wówczas działało 400 serowarni – ale do dziś przetrwały tylko trzy. Ochroną regionalną jego produkcja została objęta w 1996 roku.
Podobnie jak szwajcarki pobratymiec również Emmental de Savoie ma imponujące dziury, a do tego wyrazisty chociaż kremowy smak. Ser ten może być oznaczany czerwoną etykietą Emmental Grand Cru, podobnie jak Emmental Français Est-Central.