Urdă / Urda / Ourda


Urdă czy też Urda (ew. Ourda) to ser produkowany na Bałkanach, w Północnej Grecji, a także dalej na północny-wschód: na Węgrzech, w Rumunii, a nawet na Ukrainie. Jest to krewniak greckiej Mizithra. Również Urdă jest serem serwatkowym, wytwarzanym podobnie do włoskiej Ricotty. Nazwę swą wywodzi od starego indoeurpejskiego słowa urdā/uordā, oznaczającego gotowanie, co oddaje technikę jego produkcji (sery serwatkowe mocno się podgrzewa, aby ścięły się resztki białka pozostałe w płynie).
W jego przypadku istnieje jednak duża różnorodność w użyciu mleka – może być krowie, owcze lub kozie. W samej Grecji sięga się po te dwa ostatnie – tak jest w Epirze gdzie jest produkowany głównie jako ser wiejski, na dużych wysokościach (1500 m) w górzystych obszarach regionu Konitsa. Urdă często używana jest w wersji świeżej – np. do przygotowania  serowego farszu do naleśników lub pierogów – oraz dojrzewającej przez 20 – 30 dni.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych