Ričet / Ritschert (Eintopf z pęczakiem)


Słoweński Ričet czy też austriacki i bawarski Ritschert to ta sama potrawa jednogarnkowa (eintopf), której ślady archeolodzy odnaleźli na stanowiska z epoki brązu (na terenie kopalni soli w Hallstatt). Pierwsze archiwalne wzmianki pochodzą z końca XV wieku, a sama potrawa znalazła się w datowanej na 1534 rok książce kucharskiej wydanej w klasztorze w Tegernsee. Źródłosłów nazwy nie jest jasny ale ma wywodzi się od szwabskiego określenia płytek używanego do pieczenia potraw – chociaż samo rutschen oznacza coś śliskiego, łatwego do przesuwania, więc w domyśle może chodzić o tłustość potrawy, ewentualnie łatwość jej jedzenia lub przygotowania. Rzeczywiście przyrządzenie samego dania nie sprawia wiele trudności. Bazą jest pęczak, do którego dodaje się warzywa i przyprawy, oraz wędzona lub suszona wieprzowina. Konsystencja bywa różna – od gęstej zupy, aż po zestaw gotowanych warzyw z dodatkiem mięsa.
W austriackiej Karyntii gdzie danie jest popularne używa się też nazwy Gerstbrein – stąd wzięła się też alternatywna słoweńska nazwa Ješprenj.
Poniżej przepis na karyncki Ritschert.

Składniki:

– 1 kg boczku wędzonego
– 200 gr pęczaku
– 100 gr fasoli, moczonej przez noc
– 2 cebule, grubo posiekane
– 2 marchwie, posiekane w kostkę
pietruszka (korzeń), posiekana w kostkę
– kawałek korzenia selera, posiekanego w kostkę
por, posiekany
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– łyżka siekanej pietruszki (naci)
– pół łyżki, posiekanej szałwii
– pół łyżki, posiekanej liści selera

Przygotowanie:

    • Boczek umieścić w garnku z pęczakiem, fasolą, cebulą oraz czosnkiem. Całość zalać 2 litrami wody lub bulionu i gotować przez pół godziny.
    • Dodać  pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę korzenną, seler oraz por). Gotować jeszcze pół godziny.
    • Gdy danie będzie już prawie gotowe, z garnka wyciągnąć boczek, pokroić go na kawałki i z powrotem wrzucić do garnka.
    • Przed podaniem dodać jeszcze siekane zioła – pietruszkę, szałwię i liście selera. Całość można też zaciągnąć zasmażką.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych