Prežganka to jedno z najmniej skomplikowanych dań kuchni słoweńskiej. Prosta zupa, która długi czas stanowiła jedzenie ubogich. Jej bazą jest dobrze zrumieniona, brązowa zasmażka – stąd nazwa, prežgan oznacza bowiem czasownik palić czy też przypalić. Poza nią treści i smaku nadają jej jajka i kminek.
Składniki:
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– łyżeczka kminku
– 2 jajka, roztrzepane
Przygotowanie:
- W garnku roztopić masło i dodać mąki. Zrobić ciemną zasmażkę: stale mieszając mąkę smażyć tak długo, aż zrobi się brązowa.
- Zasmażkę doprawić solą i pieprzem oraz kminkiem.Chwilę podsmażyć i zalać litrem wody.
- Gotując mieszać zupę, aż stanie się gładka.
- Pod koniec cienką stróżką wlać do zupy jajka, wciąż mieszając, aby jajka ścięły się w cienkie nitki.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)