Stubica (Polędwica nadziewana)


Pieczeń wieprzowa ze śliwką to nie tylko polska specjalność. Owoc ten, także w wersji suszonej, ceniony jest także na Bałkanach, szczególnie w Chorwacji. Jest tu m.in. jednym z głównych elementów smakowych takich potraw jak Gazdaricin Lonac czy też Pašticada. Śliwki to też popularny materiał na Rakiję.
Inny sposób ich wykorzystania to zrobienie nadzienia do pieczeni wieprzowej. Chorwaci nie używają do niej jednak schabu, ale polędwiczki wieprzowej – stąd jej pełna nazwa to Svinjska Pisanica Stubica (pisana pečenka to chorwackie określenie polędwiczki). To danie charakterystyczne dla rejonu Zagorje rozciągającego się na północ od Zagrzebia.
Tradycyjnie serwuje się ją z makaronem, a także winem, najlepiej młodym.

Składniki:

– 2 polędwiczki wieprzowe
– 150 gr suszonych śliwek
– 50 gr masła
– szklanka czerwonego wina
– 200 ml śmietany
– 50 gr śliwowicy
– 3 goździki
cebula drobno posiekana
– 2 łyżki pietruszki posiekanej
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Polędwiczki naciąć wzdłuż, tak aby powstało wgłębienie do faszerowania.
    • Zagotować wino z goździkami i zalać nim śliwki. Odstawić na kwadrans.
    • Pozbawione pestek śliwki posiekać i połączyć z masłem.
    • Śliwkami z masłem nadziać polędwiczki – mięso można zawiązać sznurkiem, aby mieć pewność że farsz nie wypadnie.
    • Na patelni rozgrzać oliwę.
    • Polędwiczki oprószyć solą oraz pierzem i zrumienić ze wszystkich stron.
    • Na koniec smażenia mięso podlać śliwowicą i flambirować. Chwilę jeszcze poddusić.
    • Polędwiczki zdjąć z patelni, a na oliwie ze smażenia zeszklić cebulę.
    • Gdy cebula będzie miękka dodać śmietanę.
    • Do śmietanowego sosu dodać polędwiczki i jeszcze chwile poddusić.
    • Mięso wyjąć na półmisek, pokroić w plastry, podlać sosem i oprószyć pietruszką.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych