Štruklji (Ciasto nadziewane serem)

Štruklji to rodzaj nadziewanego, zawijanego ciasta znanego w kuchni Słowenii oraz Chorwackiego regionu Zagorje – leży pomiędzy Zagrzebiem, a Słoweńską granicą. Chociaż wiekowe tradycje jej przygotowania przypisują sobie oba kraje, to w rzeczywistości Štruklji na Bałkany przybył z północy, z Austrii. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z 1589 roku, a receptę na Štruklji nadziewany estragonem zanotował kucharz z Grazu (miasto to leży tylko 50 km od granicy Słowenii). Do miejskich jadłospisów wciągnięte zostało w XVII wieku, a dwieście lat później rozpowszechniło także na wsi.
W płaty ciasta zawija się zarówno nadzienie słodkie (np. owoce), jak i słone – w tej wersji najpopularniejszy farsz to biały ser. Istnieją też dwa sposoby przygotowania. Kuhani Štruklji jest gotowany, a Pečeni Štruklji trafia do pieca. Ten drugi przypomina nieco serbską Gibanicę.

Składniki:

Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 2 jajka
– 3 łyżki oliwy
– szczypta soli
Farsz:
– 400 gr tłustego białego sera
– 2 jajka
– ząbek czosnku, posiekany drobno
– 2 łyżki siekanego estragonu (ew. innego, podobnego zioła)
– łyżeczka papryki w proszku

Do pieczonych Štruklji:
– 2 jajka
– 300 ml śmietany
masło
Do gotowanych Štruklji:
cebula drobno posiekana
– 2 łyżki siekanej pietruszki
– 2 łyżki masła

Przygotowanie:

    • Połączyć składniki na ciasto i wyrobić z nich jednolitą masę. Odstawić na pół godziny.
    • Połączyć składniki farszu. Doprawić je pieprzem oraz solą i wyrobić na gładką masę.
    • Ciasto rozwałkować na kwadratowe arkusze o długości od 10 do 20 cm.
    • Na płatach ciasta rozprowadzić farsz, po czym je zrolować i zalepić brzegi.
    • Jeśli przygotowuje się pieczone Štruklji należy rozgrzać piekarnik do 180 st. C., roladki z ciasta umieścić w nasmarowanej masłem brytwannie i polać śmietaną połączoną z jajkami oraz doprawioną solą. Całość piec ok. trzech kwadransów. Podawać pokrojone na kawałki – można dodatkowo udekorować jogurtem lub kwaśną śmietaną.
    • Jeśli przygotowuje się gotowane Štruklji w dużym rondlu należy zagotować wodę i do osolonego wrzątku włożyć roladki z ciasta – gotować ok. 20 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim cebulę – na końcu dodać pietruszkę. Odcedzone Štruklji kroi się na kawałki i dodaje podsmażoną cebulkę.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych