Chorwacka Šunka u Kruhu, zwana też Šunka u Tijestu lub Šunka u Omotu to szynka zapiekana w cieście chlebowym. Zazwyczaj serwuje się ją na ważne uroczystości świąteczne – jest m.in. jednym z obowiązkowych dań, które pojawiają się na stole wielkanocnym. Sami Chorwaci przekonują, że tradycja ta przyszła z Włoch – stąd m.in. przed pieczeniem niektórzy szynkę gotują z figami – łudząco podobny jest jednak przepis na znaną w Czechach Praską Szynkę pieczoną w chlebie.
Jako, że jest to potrawa typowo domowa na Šunka u Kruhu nie ma jednego przepisu – wykorzystuje się zarówno szynkę prosto ze sklepu, jak i taką dodatkowo obgotowaną w aromatycznych ziołach. Zazwyczaj receptury przekazywane są w rodzinie, z pokolenia na pokolenie.
Składniki:
Ciasto:
– 500 gr mąki
– 25 drożdży
– 200 ml letniej wody
– 3 łyżki oleju
– łyżeczka soli
– jajko rozbełtane, do smarowania ciasta
Szynka:
– 1 kg szynki gotowanej
– 3 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 200 gr suszonych fig (opcjonalnie)
– 2 – 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W garnku zagotować wodę włożyć przyprawy – laur, ziele angielskie oraz figi – i szynkę. Całość gotować około 1,5 godziny.
- Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć ją z mąką, oleje oraz solą i zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie pod przykryciem odstawić je na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzać do 150 st. C.
- Po ugotowaniu szynkę odstawić do ostygnięcia. Jeśli używa się miodu, skórkę należy ponacinać i całość posmarować właśnie miodem.
- Z ciasta uformować okrągły placek na tyle duży aby móc zawinąć w niego szynkę.
- Mięso umieścić na środku placka i zawinąć brzegi dokładnie zlepiając ja na wierzchu szynki – ciasto musi przylegać do mięsa i nie mieć dziur.
- Ciasto posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem i wstawić do pieca na ok. 1,5 godziny.
- Gdy ciasto się zrumieni, wyjąć z pieca i odstawić na pół godziny aby wystygło. Szynkę razem z ciastem pokroić na plasterki, tak jak się kroi kromki chleba.