Clamato to Amerykański napój popularny także w Meksyku oraz w Kanadzie, który stanowi połączenie soku pomidorowego, cukru, przypraw, a także bardzo szczególnego dodatku jakim jest bulion z małży. Temu połączeniu zawdzięcza też nazwę, która jest zbitką angielskich słów clam (małża) i tomato (pomidor). Nie jest to przy tym produkt tradycyjny, ale komercyjny. Jego początki sięgają 1935 roku, kiedy to The Clamato Corporation of New York stworzyła takie właśnie połączenie soku z pomidorów i małży. Clamato jest używane głównie jako baza do napojów alkoholowych. W Meksyku używa się go do piwnego drinka Michelada, a w Kanadzie jest podstawowym składnikiem koktajlu Caesar, podobnego do Krwawej Mary, z Clamato zamiast soku pomidorowego. W Meksyku spożywany jest także samodzielnie, a także dodaje się do jedzenia (np. Tostilocos). Jego obecny producent, firma Mott’s wprowadziła kiedyś na rynek podobny napój o nazwie Beefamato, z bulionem wołowym i sokiem pomidorowym