Tinga (Szarpany kurczak w sosie)

Tinga to meksykańskie danie pochodzące z regionu Pueblo, przygotowywane z mięsa rozdrobnionego na cienkie paski i duszonego w sosie na bazie pomidorów, cebuli, czosnku oraz chili chipotle. Dziś najpopularniejsza jest Tinga de Pollo z kurczaka, ale używa się także wieprzowiny i wołowiny. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z XIX wieku, m.in. z książki kucharskiej La Cocinera Poblana z 1881 roku, gdzie opisano kilka różnych przepisów. Według wydanego w 1895 roku Dictionary of Mexicanisms nazwa pochodzi od słowa oznaczającego coś nieuporządkowanego lub zabałaganionego, co odnosi się do mieszanki składników i sposobu przygotowania.
W swej tradycyjnej wersji  podobna jest do popularnego w Meksyku szarpanego mięsa Carne Deshebrada i jest podawana w podobny sposób: w Tostadach, Tacosach, Quesadillach czy bułkach Mollete. Tinga mocno jednak ewoluowała i dziś istnieje wiele jej wariantów, w tym wersje z rybą (np. tuńczykiem), a także wegetariańskie z marchewką, batatem czy grzybami. Tak jest w stanie Morelos gdzie używa się tutejszych grzybów Cazahuate. Z kolei w Mexico City i okolicach dodaje się Chorizo Verde, a w regionie Tlaxcala Tinga może zawierać bardziej klasyczne kiełbasy ChorizoLonganizę oraz ziemniaki.

Tradycyjnie sos robi się na bazie suszonej i ponownie namaczanej papryki, od czasu kiedy jednak na całym świecie upowszechniło się Chipotle an Adobo, czyli już zamarynowane chili sprzedawane w małych puszkach, sprawa przygotowani dania zrobiła się znacznie prostsza.

Składniki:

– 600 – 700 gr mięsa z nogi kurczaka (bez kości) w kawałkach
– puszka (100 gr) Chipotle an Adobo drobno posiekanego
– 2 puszki pomidorów
cebula drobno posiekana
– 2 – 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– szklanka bulionu
– łyżeczka mielonej kminu
– łyżeczka mielonej kolendry
– łyżeczka suszonego oregano
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni rozgrzać olej. Zrumienić na nim cebulę i czosnek.
  • Dodać chipotle, pomidory, bulion, mielony kmin i kolendrę, po czym doprawić solą i doprowadzić do wrzenia.
  • Do gotującego się sosu dodać kurczaka i gotowań 1 godzinę, można dłużej (jeśli zbyt dużo płynu odparuje uzupełnić go wodą).
  • Po tym czasie patelnie zdjąć z ognia, a mięso wyjąć z sosu.
  • Mięso poszarpać na drobne kawałki – można to zrobić widelcami.
  • Sos ponownie podgrzać, dodać do niego mięso i dusić jeszcze kwadrans.
  • Na koniec sos z mięsem powinien być na tyle gęsty, aby łatwo nakładało się na tortille i nie skapywał jego nadmiar.

Powszechnymi dodatkami do Tingi poza świeżą kolendrą jest awokado, sałata, ser fresco, śmietana czy rzodkiewka.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych