Ojczyzną Awokado są tropikalne lasy Meksyku i Ameryki Środkowej. Do początku XX wieku było szerzej nieznanym lokalnym owocem. Dopiero po I Wojnie Światowej zainteresowali się nim Amerykanie, którzy introdukowali awokado we własnych południowych stanach. Dziś to właśnie USA jest największym producentem awokado. Mimo to te tłuste i mało słodkie owoce wciąż najbardziej związane są z kuchnią meksykańską, gdzie garniruje się nim potrawy, dodaje do Sals, a przede wszystkim robi bazujące na tym owocu Guacamole.
Przepisy meksykańskiej kuchni z dodatkiem awokado,
Przekąski:
– Ceviche (Owoce morza/Ryby w marynacie)
– Chilaquiles (Tortille w zielonym/czerwonym sosie)
– Tlayuda (Chrupka tortilla z dodatkami)
– Torta de Milanesa (Kanapka z kotletem wołowym)
Zupy:
– Caldo de Pollo (Zupa z kurczaka)
– Caldo Tlalpeño (Zupa warzywna z kurczakiem)
– Pozole (Zupa wieprzowa z kukurydzą)
Dania mięsne:
– Carne en su Jugo estillo Jalisco (Wołowina z fasolą w stylu Jalisco)
– Mole Chichilo de Res (Wołowina w brązowym sosie mole)
(Jak obierać awokado)