Machacado con Huevo można tłumaczyć jako suszone mięso z jajkiem – używana jest też odwrotna nazwa Huevo con Machaca. To tradycyjne meksykańskie danie pochodzące z północnych regionów kraju, zwłaszcza z Nuevo León. Bazą jest Machaca tradycyjnie suszone mięso, które z czasem upodobniło się do prostszego w przygotowaniu szarpanego Carne Deshebrada. Smażonego jest z jajkami i dodatkiem pomidorów, cebuli, zielonego chili (jalapeño lub serrano) oraz przypraw. Całość zwykle podawana z tortillami z mąki pszennej, odsmażaną fasolką Frijoles Refritos oraz salsą.
Według miejscowej tradycji historia potrawy sięga czasów przedkolumbijskich, gdy rdzenni mieszkańcy północnego Meksyku mięso upolowanych zwierząt suszyli na słońcu, by je konserwować, a następnie łączyli je z jajkami przepiórczymi. Tego typu połączenie przygotowanego wcześniej mięsa z jajkiem jest jednak bardzo powszechne w kuchniach o europejskich korzeniach i szczególnie popularna była wśród klasy pracującej w Ameryce, zwłaszcza w USA. Tak też było w Meksyku – w XVII wieku mieli jej jadać już tutejsi górnicy – a współczesna wersja Machacado con Huevo upowszechniła się na początku XX wieku. Stało się to za sprawą Fidencii Quiroga, znanej jako Tía Lencha, która w 1928 roku w miejscowości Ciénega de Flores (w Nuevo León) zaczęła serwować tę potrawę robotnikom budującym drogę Monterrey–Nuevo Laredo. Od tego czasu danie zyskało ogromną popularność na północy Meksyku i wśród meksykańskich społeczności w USA.