Slasa (Sos)


Salsa po hiszpańsku znaczy po prostu sos (podobnie zresztą jak po włosku – znana jest m.in. tutejsza Salsa Verde). Dopiero jednak w meksyku salsa urosła do miana oddzielnej kategorii kulinarnej. Tutaj salsa towarzyszy praktycznie każdemu posiłkowi, czy jest to mięso, czy nadziewana tortilla, a nawet zupa. Rodzajów sosów w Meksyku jest tyle ile upodobań przygotowujących je – panuje pełna dowolność i nawet nie trzeba używać pomidorów czy tomatillo.
Jest jednak też kilka kanonicznych przepisów. Najważniejsze to:
Salsa Roja z duszonymi/grillowanymi pomidorami
Salsa Cruda z surowych pomidorów,
Salsa Fresca znana też jako Pico de Gallo, także z surowymi pomidorami,
Salsa Verde z zielonych tomatillo,
Salsa Criolla z cebulą,
Salsa Ranchera z grillowanymi warzywami,

Do szerokiej rodzin sals zalicza się także sos mole, a także Guacamole.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych