Salsa po hiszpańsku znaczy po prostu sos (podobnie zresztą jak po włosku – znana jest m.in. tutejsza Salsa Verde). Dopiero jednak w meksyku salsa urosła do miana oddzielnej kategorii kulinarnej. Tutaj salsa towarzyszy praktycznie każdemu posiłkowi, czy jest to mięso, czy nadziewana tortilla, a nawet zupa. Rodzajów sosów w Meksyku jest tyle ile upodobań przygotowujących je – panuje pełna dowolność i nawet nie trzeba używać pomidorów czy tomatillo.
Jest jednak też kilka kanonicznych przepisów. Najważniejsze to:
– Salsa Roja z duszonymi/grillowanymi pomidorami
– Salsa Cruda z surowych pomidorów,
– Salsa Fresca znana też jako Pico de Gallo, także z surowymi pomidorami,
– Salsa Verde z zielonych tomatillo,
– Salsa Criolla z cebulą,
– Salsa Ranchera z grillowanymi warzywami,
Do szerokiej rodzin sals zalicza się także sos mole, a także Guacamole.