Salsa Roja to jedna z najpopularniejszych meksykańskich sals. Przygotowuje się ją na bazie pomidorów, wcześniej grillowanych (przepis poniżej) lub duszone (przepis na filmie poniżej). To odróżnia ją od Salsa Cruda oraz Pico de Gallo robionych ze świeżych warzyw (chociaż ze względu na kolor także one nazywane są niekiedy czerwonymi salsami). Salsa Roja ostry smak zawdzięcza chili – Meksykanie do większości sosów dodają suszone i namaczane chili, także w tym przypadku.
Ten rodzaj sosu ma bardzo uniwersalne zastosowanie – świetnie nadaje się do nadziewanych placków (tortilli), ale również pieczonego mięsa.
Składniki:
– 3 duże pomidory podzielone na ćwiartki
– 3 – 5 suszonych chili, namoczonych w ciepłej wodzi (ok. 10 minut) i posiekanych
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 dymki, posiekane
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– pół łyżeczki papryki w proszku
– sok z limonki
– pół łyżeczki oregano
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Pomidory skropić łyżką oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać ok. trzech kwadransów
- Na małej patelni rozgrzać pozostały olej i chwilę podsmażyć na nim czosnek.
- Gdy pomidory wystygną zdjąć skórkę i wrzucić je do malaksera.
- Dodać wszystkie pozostałe składniki.
- Wszystko zmiksować na pastę.
- Salsę serwować ciepło, przed podaniem można ją podgrzać.
(Poniżej przepis na Salsa Roja w prostszej wersji – pomidory są siekane, a nie duszone)