Z nie do końca jasnych przyczyn Salsa Cruda jest obowiązkowym daniem serwowanym podczas meksykańskiego, narodowego święta Cinco de Mayo – w dniu 5 maja 1862 Meksykanie pokonali francuskich najeźdźców w bitwie pod Puebla – podczas którego kosztuje się ją z tortillami. Jak sama nazwa wskazuje Salsa Cruda to sos surowy, czyli przygotowany ze świeżych pomidorów – w odróżnieniu od Salsa Roja. Nie ma absolutnie, żadnego sztywnego przepisu dla tej salsy. Chociaż zestaw dodatków jest zwykle powtarzalny (taki jak poniżej). Jej zastosowania jest całkowicie uniwersalne – można ją podać dla odświeżenia każdego meksykańskiego dania.
Podobnym sosem jest Pico de Gallo.
Sposób przygotowania: wszystkie warzywa posiekać, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać z przyprawami.
Składniki:
– 8 pomidorów
– chili (ilość wedle uznania),
– cebula (najlepiej biała lub kilka dymek)
– 1 – 2 ząbki czosnku, posiekane
– garść siekanej kolendry
– sok z 2 limonek
– łyżeczka brązowego cukru
– szczypta mielonego kminu i kolendry (opcjonalnie)
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się ten sos.)