Pico de Gallo po hiszpańsku oznacza koguci dziób. W Meksyku w ten sposób nazywa się jedną z popularniejszych sals podawanych do wszelkiego rodzaju dań, a przede wszystkim placków faszerowanych mięsem, takich jak Burrito czy tez Fajita. Z tym kogucim dziobem nie chodzi bynajmniej, ani o kształt, ani o kolor, ale sposób jedzenia pasty bazującej na świeżych, siekanych warzywach (przede wszystkim pomidorach). Zwykło się ją „wydziobywać” szczypiąc składniki palcami. Jeśli chodzi bowiem o skład i sposób przygotowania to Pico de Gallo nie wiele różni się od innej, surowej mieszanki, Salsa Cruda. Sama ma zresztą alternatywną nazwę Salsa Fresca i wszystkie trzy właściwie można ze sobą utożsamiać. Do Pico de Gallo dodaje się jednak niekiedy składniki inne niż warzywne, takie jak np. owoce morza, czy też zwykłe owoce.