Frijoles Refritos (Odsmażana fasola)


Frijoles Refritos to nic innego jak odsmażana fasola – tak się też tłumaczy tę nazwę. To meksykański sposób na odświeżenie fasoli ugotowanej poprzedniego dnia – zwykle stosuje się tzw. Frijoles de Olla, bazującej na fasoli pinto. Tak przygotowane danko często wykorzystuje się jako farsz do nadziewania tortilli np. buritto, a także jako dodatek do dań.
Frijoles Refritos popularna jest nie tylko w kuchni meksykańskiej, ale także Tex-Mex.

Składniki:

– porcja Frijolej de Olla (ew. fasoli pinto z puszki – ok. pół kg)
– 2 cebule, posiekane
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– łyżeczka mielonych ziaren kminu i kolendry
– pół łyżeczki suszonej epazote (opcjonalnie)
– garść siekanych liści kolendry
– 2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

    • Na patelni rozgrzać smalec i czosnek. Zrumienić je.
    • Dodać zmielonego kminu i kolendry, po czym dołożyć fasolę.
    • Gdy fasola już się podsmaży, rozgnieść ją nieco przy pomocy widelca.
    • Pod sam koniec całość dodać epazote i wymieszać z siekaną kolendrą

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych