Huevos Rancheros co można tłumaczyć jako jajka farmera to jedno z najpopularniejszych, meksykańskich dań śniadaniowych. Jak sama nazwa wskazuje pierwotnie był to przede wszystkim posiłek wiejski. Bazą są tortille kukurydziane, chociaż teraz również pszenne (zwykle niezbyt świeże) oraz jajka. Reszta to dodatki. Jajka przygotowuje się sadzone lub nieco rozbełtane. Samym sposobem przygotowania Huevos Rancheros przypomina bardziej znaną poza Meksykiem Chilaquiles.
Swego rodzaju odmianą tego posiłku jest Huevos Divorciados, czyli jajka rozwiedzione, bo na każde z nich podaje się inny sos – na jedno czerwony, a na drugi zielony.
Składniki:
– 8 jajek
– 2 czerstwe tortille pocięte na paski
– 2 chili jalapenos
– ząbek czosnku, posiekany
– 4 dymki posiekane
– pomidor, obrany ze skórki, wypestkowany i posiekany
– 150 ml śmietany
– garść siekanej kolendry
– olej
Przygotowanie:
- Rozgrzać olej na patelni i na chrupko usmażyć na nim pocięte tortille. Gdy będą gotowe, placki ułożyć na papierowym ręczniku.
- Jalapenos nadzieć na widelec i opalić je nad ogniem, tak aby skórka wyschła, przypiekła się i łatwo można było ją zdjąć. Gdy wystygnie nieco paprykę obrać i posiekać.
- Jajka rozkłócić dodając nieco pieprzu i soli.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić na nim czosnek i dymkę. Dodać pomidora i smażyć jeszcze 3 minuty.
- Dodać chili, a po chwili także jajka. Smażyć jak jajecznice.
- Gdy jajka prawie się zetną dolać śmietany. Po sam koniec dodać kolendry.
- Jajka podawać z chrupkimi tortillami.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)