Frijoles de la Olla czyli gotowana fasola to jeden z prostszych i powszechniejszych przepisów kuchni Meksyku. Tradycyjnie jest gotowana w glinianym garnku, co nadaje jej specyficznego smaku. Do przygotowania dania używa się drobnej fasoli pinto. Gotuje się jej większe ilości, bo następnego dnia można ją odsmażyć i podać jako Frijoles Refritos.
Składniki:
– 250 gr suszonej i opłukanej fasoli pinto
– 1,75 l wody
– 2 cebule, przecięte na pół
– 10 ząbków czosnku
– garść siekanej kolendry
Przygotowanie:
- Zagotować wodę
- Gdy zacznie wrzeć dodać fasolę oraz czosnek i cebulę.
- Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i dusić tak ok. 1,5 godziny.
- Gdy fasola będzie miękka odcedzić ją, pozostawiając ok 50 – 100 ml płynu z gotowania. Cebulę i czosnek wyrzucić.
- Niecałą szklankę fasoli wrzucić do blendera, dodać płyn i zmiksować.
- Zmiksowaną fasolę dodać do reszty fasoli.
- Całość doprawić solą i dodać kolendry. Dokładnie wymieszać.
(Poniżej przepis na fasolę aromatyzowaną papryczką jalapeno)