Zurrapa de Lomo to tradycyjna potrawa rodem z Andaluzji, szczególnie popularna w prowincjach Kadyks i Málaga. Jest rodzajem smarowidła przygotowywanej z wieprzowego schabu smażonego powoli w smalcu z solą, aż mięso się rozdzieli na włókna. Do potrawy często dodaje się przyprawy takie jak czosnek, oregano, paprykę, a niekiedy też ocet winny. Zurrapa ma konsystencję podobną do pasztetu, ale bardziej włóknistą – stąd niekiedy określa się ją hiszpańską wersją francuskiego Rillettes . Tradycyjnie spożywana jest na grzankach, zwłaszcza na andaluzyjskich bułeczkach Molletes, jako przekąska lub podczas Desayuno Andaluz, czyli andaluzyjskiego śniadania. Coraz rzadziej przygotowuje się ją w domu, a raczej kupuje gotowy. Istnieją dwie odmiany: Zurrapa Roja czyli czerowna z papryką i biała Zurrapa Blanca bez jej dodatku. Potrawa ma korzenie w tradycyjnej kuchni chłopskiej, gdzie smażenie mięsa w smalcu służyło jego konserwacji. Podaje się ją zwykle w naczyniu przykrytym warstwą smalcu, dzięki której może być przechowywana w lodówce nawet kilka tygodni.