Liguria

Veneto

Liguria rozciągnięta na wąskim skrawku ziemi wzdłuż włoskiej riviery nie kojarzy się szczególnie kulinarnie. A właśnie stąd pochodzą jedne z najsłynniejszych włoskich produktów spożywczych jak chociażby najwyżej ceniona oliwa oraz delikatna, drobnolistna bazylia, z której Genuańczycy robią swoje Pesto alla Genovese. Sama stołeczna Genua też ma zresztą duży wkład w kuchnię Włoch. Wilgotne portowe powietrze, które zatrzymują wzgórza nigdy nie pozwalało dobrze rosnąć drożdżowym ciastom. I dlatego Genueńczycy wypromowali własną płaską Focaccię. Poza tym port zwykł opływać w dary morza, które przez wieki stanowiły treść kuchni, a Cappon Magro i Fritto Misto alla Ligure to wciąż żywe relikty historii.

Przepisy


Antipasti (Przystawki)

Focaccia

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)

Insalata (Sałatki)


Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza