Langwedocja to historyczna prowincja leżąca na południu Francji. Już w średniowieczu była jednym z bogatszych rejonów i bardziej rozwiniętych kulturowo rejonów kraju, zrujnowanym jednak przez krucjaty antyheretyckie – dziedzictwem tych czasów pozostało słynne miasto Carcassone. Langwedocji dostało się też przy współczesny, podziale administracyjnym – stolica krainy, Tuluza została włączona do sąsiedniego Midi. Dzisiejsza Langwedocja jest to więc przede wszystkim pas nadmorski i właśnie ryby oraz owoce morza nadają ton tutejszej kuchni (słynne jest m.in. Moules marinieres), chociaż w menu knajpek zachowało się też sporo klasyków, ciężkich dań takich jak Cassoulet czy też Carbonade languedocien. Od południa sąsiaduje z nią Roussillon, kraina odgradzająca Langweodcję od Hiszpanii. W rzeczywistości to po prostu należący do Francji skrawek Katalonii i właśnie katalońskie dania, takie jak Bullinada, stanowią o istocie tutejszej kuchni.
Przystawki
- Brandade de morue (Pasta z solonego dorsza)
- Millas (Francuska polenta)
Zupy
- Soupe de poissons de roche (Zupa rybna z Langwedocji)
Ryby i Owoce Morza
- Bullinada (Gulasz rybny z ziemniakami)
- Moules marinieres (Małże po marynarsku)
Mięso i Drób
- Alicot (Gulasz z podrobów)
- Carbonade languedocien (Wieprzowina z kaszanką i jabłkami)
- Cassoulet (Kiełbasa duszona z fasolą)
- Civet de Sanglier (Dzik duszony w winie)
- Les tripoux au vin blanc (Nadziewane jagnięce żołądki duszone w winie)
- Pintade a la Catalane (Perliczka po katalońsku)
Sosy
- Rouille (Sos paprykowy)
Smaki
Przyprawy
- Fleur de Sel (sól)
Warzywa i owoce
Produkty zbożowe i oleje
- Fouace / Fougasse (pieczywo)
Sery i nabiał
Wędliny
Mięso, ryby i owoce morza
- Anchois
- Manoul / Tripoux (nadziewane jagnięce żołądki)
Napoje