Normandia, Bretania, Picardia, Pas-de-Calais


Normandia, Bretania, Picardia i Pas-de-Calais to bardzo rozległy obszar Francji ciągnący się wzdłuż kanału La Manche i wybrzeża Atlantyku od granicy z Belgią, aż do głównego bretońskiego portu w Brest. To najbardziej północny z rejonów Francji, gdzie do smażenia używa się nie oliwy czy oleju ale masło, a zamiast wina produkuje Piwo lub Cydr. Tak jak sama Picardia czy Pas-de-Calais nie odciska się znacząco na kulinarnej mapie – może za wyjątkiem omułków wszechobecnych tu podobnie jak w sąsiedniej Belgii – to pozostałe rejony mają już swój charakter. Normandia w świecie najbardziej kojarzy się z Cydrem i pokrewnym mu Calvadosem, gryczanymi naleśnikami Galettes, ale przede wszystkim z Camembertem – sery to w ogóle specjalność regionu. Bretonia to z kolei już przede wszystkim ryby – kwintesencją tutejszej kuchni jest zupa Cotriade.

Przepisy


Przystawki

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy