Pieczywo i Ciasta
- Açma (pieczywo)
- Alekage / Alebrod (pieczywo / placek)
- Bagietka
- Bannock (pieczywo)
- Baškotin (chleb)
- Bazlama (pieczywo)
- Belokranjska Povitica (ciasto nadziewane serem)
- Bicho (racuchy)
- Bolillo / Barras / Birotes (pieczywo)
- Borlengo (neleśniki)
- Ciabatta (pieczywo)
- Ciacii (naleśniki)
- Ciasto Francuskie
- Chisulen (pieczywo)
- Coppia Ferrarese / Ciupeta (pieczywo)
- Crescentina (pieczywo)
- Croissant
- Djevrek (obważanki)
- Emping (chrupki)
- Filo (ciasto)
- Filone (chleb)
- Fitascetta (pieczywo)
- Fouace / Fougasse (pieczywo)
- Friselle (pieczywo)
- Gevrek (pieczywo)
- Gnocco Frito (pieczywo)
- Grissini (pieczywo)
- Grovbrød (chleb)
- Keropok (chrupki)
- Knäckebröd / Hårt Bröd / Hårdbröd / Spisbröd / Knækbrød / Knekk (pieczywo)
- Krompiruša (ciasto nadziewane ziemniakami)
- Kropek / Krupuk (chrupki)
- Lepinja (pieczywo)
- Malsouka (ciasto)
- Nasi Empit (ciastka ryżowe)
- Necci (naleśniki)
- Paarl (pieczywo)
- Pan de Séghel (pieczywo)
- Pan de Frize Dolce (ciasto)
- Pandesal (pieczywo)
- Pane (chleb)
- Pane Casereccio di Genzano (chleb)
- Pane di Matera (pieczywo)
- Pane Nero (pieczywo)
- Panella (pieczywo)
- Panettone (pieczywo)
- Pangratatto (chleb tarty)
- Pannkakor / Plättar (naleśniki)
- Pasta frolla (kruche ciasto)
- Pastrmajlija (nadziewany placek)
- Pâte Feuilletée (ciasto francuskie)
- Pettole (ciasto)
- Pirilla (pieczywo)
- Pieczywo Toskanii
- Pogacze / Pogača / Pogacha / Pogatschen (ciasto)
- Proja / Projara (pieczywo)
- Pucce / Puccia (pieczywo)
- Putu Piring (ciastka ryżowe)
- Rugbrød (pieczywo)
- Rustico Leccese (paszteciki)
- Scaldatelli (pieczywo)
- Scéblasti (pieczywo)
- Schuttelbrot (pieczywo)
- Scrippelle (naleśniki)
- Sgabei (ciastka nadziewane serem)
- Sia Koy (racuchy)
- Simit (pieczywo)
- Somun (pieczywo)
- Taralli (obwarzanki)
- Telera (pieczywo)
- Torta Frita (pieczywo)
- Uliate (pieczywo)
- Vorschlag (pieczywo)
- Zampanella (naleśniki)
- Zippuli (ciasto)
Placki
- Aish Baladi (placek)
- Apam Balik (placki)
- Chapati (placki)
- Crescia / Crostolo (placki)
- Dosa (placki)
- Injera (placki)
- Focaccia (placki)
- Flatbrød (placki)
- Fläskpannkaka (placek)
- Khobz / Khubz (placek)
- Krotekaker / Hardangerkaker (placki)
- Lavaş / Lawasz (placek)
- Lefse: Tykklefse, Tynnlefse, Potelefse, Hardangerlefse / Lompe (placki)
- Miaccia / Miassa (placki)
- Mlinci (placki)
- Manāqīsh (placek)
- Naan (placek)
- Paltbröd (placki)
- Piadina / Piada (placki)
- Pita (placek)
- Puddica (placek)
- Roti (placki)
- Roti Canai (placki)
- Roti Jala (placki)
- Schiacciata (placek)
- Thosai (placki)
- Tigella (placki)
- Tortilla (placek)
- Totopo (placek)
- Tunnbröd (placki)
- Yufka (placek)