Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Piemont | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Piemont

Veneto

Piemont przez wieki stanowiły część księstwa Sabaudi. Dlatego trudno o włoski rejon gdzie wpływy kuchni sąsiedniej Francji byłyby większe. Piemontczycy, a w szczególności mieszkańcy Turynu, należą do najbogatszych w kraju, dlatego śladem Francuzów od wieków dogadzają sobie treściwymi daniami mięsnymi – o istocie menu stolicy stanowią takie potrawy jak Bollito Misto, Finanziera czy też Fritto Misto. Piemont ma jednak też własne unikalne bogactwa. Trufle to największy rarytas. Poza nimi wizytówką pozostaje ryż oraz wino, przede wszystkim Barollo, produkowane z wingorn szczepu Nebiolo – jako mariaż tych dwóch charakterystycznych smaków powstało Risotto al Barolo.

Przepisy


Antipasti (Przystawki)

Polenta

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)