Poitou-Charentes oraz Limousin to dwa sąsiadujące ze sobą regiony zachodniej Francji. Pierwszy z nich, nadmorski ze stolicą w Poitiers i największym portem La Rochelle przez większość późnego średniowiecza był teren spornym pomiędzy Anglia i Francją. Z kulinarnego punktu widzenia większą wagę ma południowa część regionu żyjąca z biegiem rzeki Charente i u jej ujścia. To właśnie bliskość Atlantyku zapewnia obfitość owoców morza (Eclade i Mouclade z małży oraz Ostréidés aux Julienne) oraz ryb z których powstaje słynna zupa Chaudree, na którą przepis wyemigrował do Ameryki. Jeszcze ważniejsze jest jednak to co znajduje się w głębi lądu, gdzie w rejonie Cognac uprawia się winorośl Ugni Blanc przeznaczoną na szlachetny trunek. Leżące jeszcze dalej na wschód Limousin wyjątkowo mało zurbanizowany i rzadko zamieszkany rejon. Mimo to jest słynny w całym kraju, a to za sprawą miejscowej rasy krów Limousin, która stała się francuskim hitem eksportowym.
Przystawki
- Eclade
- Ostréidés aux Julienne (Ostrygi zapiekane z warzywami)
Zupy
- Chaudree (Zupa rybna)
Ryby i Owoce Morza
- Mouclade (Moule w sosie śmietanowym)
Mięso i Drób
- Choux Farcis (Gołąbki z jarmużu)
- Lapereau a la moutarde violette (Królik w fioletowej musztardzie)
- Paupiettes de boeuf (Zrazy zawijane)
- Rôti de veau de lait fermier en croute de sel (Pieczeń cielęca w cieście solnym)
Przyprawy i smaki
- Beurre d’Échiré (masło)
- Fleur de Sel (sól)
- Moutarde violette de Brive (musztarda fioletowa)