Poitou-Charentes i Limousin


Poitou-Charentes oraz Limousin to dwa sąsiadujące ze sobą regiony zachodniej Francji. Pierwszy z nich, nadmorski ze stolicą w Poitiers i największym portem La Rochelle przez większość późnego średniowiecza był teren spornym pomiędzy Anglia i Francją. Z kulinarnego punktu widzenia większą wagę ma południowa część regionu żyjąca z biegiem rzeki Charente i u jej ujścia.  To właśnie bliskość Atlantyku zapewnia obfitość owoców morza (Eclade i Mouclade z małży oraz Ostréidés aux Julienne) oraz ryb z których powstaje słynna zupa Chaudree, na którą przepis wyemigrował do Ameryki. Jeszcze ważniejsze jest jednak to co znajduje się w głębi lądu, gdzie w rejonie Cognac uprawia się winorośl Ugni Blanc przeznaczoną na szlachetny trunek. Leżące jeszcze dalej na wschód Limousin wyjątkowo mało zurbanizowany i rzadko zamieszkany rejon. Mimo to jest słynny w całym kraju, a to za sprawą miejscowej rasy krów Limousin, która stała się francuskim hitem eksportowym.

Przepisy


Przystawki

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Smaki


Przyprawy i smaki

WARZYWA I OWOCE

Sery

Mięso i owoce morza

Alkohole