Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Trydent-Górna Addyga | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Trydent-Górna Addyga

Veneto

Górna Addyga jeszcze sto lat temu był to Południowy Tyrol i stanowił część monarchii Austro-Węgierskiej. Zmiana tej nazwy to autorski pomysł samego Benito Mussoliniego, niemniej wpływy kultury niemieckiej pozostały do dziś. Przejawiają się m.in. w produkcji pieczywa – takiego jak Paarl czy też  Vorschlag – takiego samego w obu częściach Tyrolu, ale nie tylko – wspólne są też dania mączne takie jak pierogi Schlutzkrapfen. Potrawy ciężkie i mączne to zresztą wizytówka regionu, gdzie królują kluski, polenta robiona na wiele sposobów i nawet robi się Schlutzkrapfen zupę mączną. Położony dalej na południe Trydent jest za to silnym ośrodkiem serowarskim – najbardziej znany tutejszy ser to Asiago.

Przepisy


Polenta

Primi Piatti (Pierwsze Dania)