Paryż to rzecz jasna samo epicentrum francuskiej kuchni. I to nie tylko stąd, że wszystkie drogi prowadzą do stolicy. To przede wszystkim tutaj powstały pierwsze w świecie restauracje z prawdziwego zdarzenia (nie bez powodu słowo to ma francuskie korzenie). To efekt uboczny Wielkiej Rewolucji, która całe zastępy arystokracji wysłała na szafot. Pałac opustoszały i upadły. Nadworni kucharze znaleźli się bez pracy i z braku alternatywy zaczęli otwierać własne lokale gastronomiczne. Dziś jest ich 5 tys. i to właśnie one – ich struktura kuchni i zatrudnienia – stały się kulinarnym wzorcem sevre. Ile de France, na której leży Paryż to jednak nie wyłącznie stolica. Otaczające ją tereny znane są też swoimi produktami spożywczymi takimi jak chociażby ser Brie, czy też pieczarki zwane jako Champignons de Paris – to na ich bazie powstaje tutejsze Blanquette de veau.
Przystawki
- Chaud-froid (Mięso w galarecie)
- Crepes (Naleśniki francuskie)
- Croque-monsieur (Tosty z szynką i serem)
- Salade Les Deux Magots (Sałata z kurczakiem i fasolką szparagową)
Zupy
- Gratinee de Halles (Paryska zupa cebulowa)
- Potage parisien (Zupa z porów)
Ryby i Owoce Morza
- Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
Mięso i Drób
- Blanquette de veau (Cielęcina w białym sosie z pieczarkami)
- Boeuf Miroton (Wołowina zapiekana)
- Entrecote Villette (Antrykot Villette)
- Jambon a la Porte Maillot (Szynka a la Porte Maillo)
- Poularde Talleyrand według Escofiera
Smaki
Przyprawy
Produkty zbożowe i oleje
Sery i nabiał
- Brie
- Brie de Meaux
- Brie de Melun
- Brie de Montereau / Ville-Saint-Jacques
- Brie de Nangis
- Coulommiers / Brie de Coulommiers