Lacjum

Veneto

Lacjum to przede wszystkim Rzym. Bynajmniej to jednak nie rządzący tu przez wieki papierze zbudowali miejscową kuchnię, chociaż mieli za przybocznych takie sławy kuchni jak Bartolomeo Scapii. Co więcej wogóle wielkie  rody rzymskie takie jak Collona, Orsini, Conti czy Caetani nie wiele pozostawili w kulinariach stolicy. Dziś najsłynniejsze tutejsze dania to Pasta alla carbonara  czyli makaron węglarzy czy też Coda alla Vaccinara znany jako ogon wołowy przygotowany na sposób rzeźnicki. Bo to ulica Rzymu ukształtowała tutejszą kuchnię którą jedzą wszyscy. Nie znaczy jednak że dominują tu same ciężkie dania. Bruschetta to właśnie wymysł stolicy, a  Misticanza zawiera wszelką zieleninę jaką można było dostać na Campo di Fiori.

Przepisy


Insalata (Sałatki)

Antipasti (Przystawki)

Pizza

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)


Smaki


Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny