Nam Chim / Nam Jim (Tajski sos do maczania)

Nam Chim czy też Nam Jim to tajska nazwa sosu do maczania (rodzaj dipu). Zazwyczaj używa się go do wszelkiego rodzaju owoców morza. Nie ma jednak określonej receptury, ale powinien łączyć wszystkie podstawowe smaki Tajlandii: słony, słodki, ostry i kwaśny. Tak też są dobierane składniki. Bazę zazwyczaj stanowią sos rybny, cukier palmowy, chili, sok z limonki, a także czosnek. Jest to sos nazywany niekiedy też Nam Chim Thale o konsystencji znacznie rzadszej niż tajskie sosy chili Nam Phrik – ogniwem pośrednim jest tu Sriracha sos chili przeznaczony do owoców morza.

Z klasycznego Nam Chim zrodziło się wiele jego wariantów różniących się sposobem użycia i składnikami:
Nam Chim Gai to słodki, a przy tym średnio ostry sos (nazywany też tajskim, słodkim sosem chili) o konsystencji syropu. Używa się go zazwyczaj do grillowanego kurczaka – kai czy też gai w tajskim oznacza kurczaka.
Nam Chim Chaeo to sos zagęszczany prażonym, mielonym ryże kleistym, które serwuje się do grillowanej wieprzowiny lub kurczaka Gai Yang.
Nam Chim Sate to tajski sos orzechowy (podobny m.in. do indonezyjskiego Bumbu Kacang) jak sama nazwa wskazuje używany z Satajami.
Nam Chim Taengkwa to sos a raczej relish bazujący na marynowanym ogórku (patrz Acar) z dodatkiem octu ryżowego, dymki i chili. Podaje się go w parze z Nam Chim Sate.
Nam Chim Suki zawiera m.in. sos ostrygowy i olej sezamowy. Jest podawany do tajskiego Suki.
Nam Chim Taochiao zawiera żółtą pastę sojową Taochiao.
– Nam Chim Thot Man serwuje się do ciastek krabowych smażonych krewetek. Podobny jest do Nam Chim Gai tyle, że dodaje się do niego siekanego ogórka, tłuczone orzechy ziemne i siekane liście kolendry.
Nam Chim Paesa podaj się jako sos  do gotowanej na parze ryby.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych