Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kalabria | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kalabria

Veneto

Kalabria to najuboższy region Włoch, gdzie przeciętne zarobki stanowią połowę tego co zarabiają np. bogaci Lombardczycy. To też widać w kuchni. Nie ma tu wielkich tradycji mięsnych – wołowina jest praktycznie nie obecna – a i gleba jest dość jałowa. Na stole dominują więc warzywa, takie jak Bakłażan, który nigdzie indziej we Włoszech nie cieszy się taką popularnością jak tu. Drugi element to ryby i owoce morza, najczęściej trafiające na ruszt. Trzecia to tanie w przygotowaniu ciasta, placki i pieczywa. Wśród całej baterii produktów mącznych najbardziej wyróżnia się  Pitta, swego rodzaju odpowiednik neapolitańskiej Pizzy, tyle że nie zawsze o kształcie placka, ale także dużego obwarzanka.

Przepisy


Pitta

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)