Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kampania | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kampania

Veneto

Kampania to przede wszystkim Neapol. Przez wieki to właśnie książęta i królowie zamieszkujący kolejne zamki stolicy nadawali ton kuchni.  Co istotne okoliczność była o tyle ciekawa, że zwykle byli to cudzoziemcy – przede wszystkim Hiszpanie i Francuzi. Ci ostatni mieli do Neapolu ponoć przywieźć ryż, który później zawędrował na północ Włoch. Więcej dzisiejszych dań na koncie mają jednak Francuzi – ziemniaczany placek Gattò to w tym względzie szczególnie silna pozycja miejscowej kuchni. Od XIX wieku Neapol to jednak już przede wszystkim jedzenie ulicy i dwa miejscowe klasyki Pizza oraz Spaghetti przez całe lata sprzedawane w obwoźnych garkuchniach.

Przepisy


Antipasti (Przystawki)

Pizza

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)