Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
York Ham | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

York Ham


Legenda mówi, że ta słynna angielska szynka powstała podczas stawiania katedry w York’u. Miał być wędzona na dębowych zrębkach pozostałych z budowy tego przybytku. Do dziś jest przygotowywana z mięsa świń miejscowej rasy Wielka Biała. Przed dojrzewanie które trwa około 3 miesięcy, jest peklowana w soli.
York Ham jada się na ciepło. Najpierw gotuje się ją w cydrze, piwie typu stout albo nawet soku pomarańczowym (40 minut na każdy 1 kg mięsa). Później zdejmuje skórę, obtacza w panierce z bułki tartej, miodu oraz musztardy i piecze na chrupko dwa, trzy kwadranse.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych